Solskydd mot cancer!

Solskydd är ett skydd mot solen, dess funktion är att bidra till mer skugga och en behagligare temperatur vid stark sol. Det fungerar även som skydd för skadlig strålning för vår hud. Det finns solskydd i alla olika former och det kanske vanligaste i folkmun är markiser. Markiser installeras utanpå huset, ofta ovanför ett fönster. På så sätt skyddar en markis från solen att tränga in genom fönstret utan att du förlorar allt för mycket utsikt utåt. Idag finns solskyddande markiser i många olika färger och det går alltid att hitta en färg som passar just ditt hus, din lokal eller din lägenhet.

Ofta går det att skräddarsy ett solskydd så att måtten blir perfekta för att få bästa möjliga funktion och för att det ska se så bra ut som möjligt även från utsidan. Man brukar ofta dela upp markiserna i olika kategorier för att göra det lättare att urskilja markiserna från varandra. En vanlig uppdelning är balkongmarkiser, korgmarkiser, terrassmarkiser och fönstermarkiser. En fördel som automatiskt följer med när du installerar en markis är förutom den solskyddande effekten att den även skyddar ditt fönster från regn.

Det finns olika sorters sätt att fälla ut din solskyddande markis, det vanligaste sättet är en manuell markis som du vevar ut med hjälp av en vev som antingen sitter påkopplad vid markisen eller följer med som ett verktyg till markisen. Det har även blivit vanligare med mekaniska och automatiska markiser som vevas ut med hjälp av en mindre motor. Du aktiverar den genom att klicka på en fjärrkontroll och har möjlighet att själv bestämma hur långt ut du vill att den ska sträcka sig. En mekanisk markis kan vara bra att överväga om du ska placera markisen på ett fönster som sitter på en hög höjd där det är svårt att komma till manuellt.

Utöver markiser finns det även andra typer av solskydd som exempelvis solskyddande persienner. Det som är smidigt med persienner är att de inte tar någon plats när de är uppfällda. Solskyddet som persienner bidrar med är mycket bra och förutom att skydda mot solen ger persienner även ett behagligt mörker som kan underlätta när du ska sova. Fördelarna med att välja ett solskydd i form av persienner är många, de skyddar mot insyn, mildrar det starka dagsljuset och dämpar temperaturen som kommer från stark sol. Persienner finns idag i många olika modeller och den vanligaste modellen är gjord av lättmetall. Det finns även lite finare persienner gjorda av trä som fortfarande har en mycket bra solskyddande effekt och är till synes lite snyggare än de som är gjorda av lättmetall.

Markiser och persienner är de två absolut vanligaste solskydden idag, men utöver det finns det bland annat parasoller och balkongskydd. Ett parasoll kan vara ett bra komplement som solskydd på exempelvis en altan då parasoll idag tillverkas i många olika storlekar är det enkelt att hitta ett som skyddar från sol och bidrar till skugga över en bestämd yta. Du kan ofta rikta parasollet mot solen och kan således välja vilken yta du vill skydda från solen