Smart med kundvagnar

Kundvagnar främsta användningsområde är att för transportera varorna i butikerna till kassan och sedan eventuellt fordonet på ett smidigt sätt utan att behöva tänka på att släpa på dessa. Man finner kundvagnen antingen utanför själva butiken så att man ska finna dessa direkt eller direkt vid ingången i butiken.

Kundvagnen har hjälpt människorna i handeln sedan 1937 då de första kundvagnarna introducerades i USA. De har sedan dess utvecklats väldigt mycket och finns idag i flera olika utseenden beroende på vilken butik man handlar i. Det de flesta kundvagnar har gemensamt är att stommen är uppbyggd av stål, den stora vagnen utformad i stålnät och dessa rullar på länkhjul. Storleken på kundvagnarna varierar men en tydlig utveckling gällande samtliga kundvagnar är att de genom åren har blivit allt större. Förr i tiden var det väldigt vanligt att man även hade ett ställ mellan vagnen och hjulen där man kunde transportera ännu fler varor. De var främst utformade för användning i livsmedelsbutiker där man smidigt kunde lasta på läsk och ölbackar.

Eftersom kundvagnarna funnits utanför eller precis innanför butikerna har det burit med sig konsekvenser som att kunderna snor med sig dessa, vilket kostar väldigt mycket för butikerna. För att få bukt på problemet såg man till att installera ett pantsystem på dem under 1990-talet so hållit än idag och de är få kundvagnar i bruk som inte har detta pantsystem idag. Systemet är väldigt enkelt, för att få ut en kundvagn måste man betala in en femkrona eller en tiokrona. Myntet får man sedan tillbaka när man parkerat kundvagnen igen genom att kedja fast den. Denna utveckling av pantsystem har bidragit till att färre kundvagnar har blivit stulna på senare tid, de har dock utvecklats många olika polletter och nycklar som kan ersätta dessa mynt och man kan få ut kundvagnen ändå. En annan utveckling av kundvagnen är att men numera kan få med ett mindre fordon som är kopplat till själva kundvagnen. Detta fordon är i plast och till för att barnen ska kunna få en roligare shoppingtur och föräldrarna kan handla i lugn och ro. Det har tidigare sedan en längre tid tillbaka funnits sittplattor som de yngsta barnen kan sitta på, men detta är alltså en vidarutveckling som dessutom ger lite nöje till barnen.

Förutom de kundvagnar man stöter på i de olika butikerna har även benämningen kundvagn blivit ett allt vanligare begrepp inom onlineshopping. När kunden placerar sina varor hamnar dessa i en påhittad kundvagn som kunden sedan kan välja att gå till kassan med när denna är klar med shoppingen.

Kundvagnar har genom åren varit ett sätt att transportera varorna till kassan men har på senare tid blivit en mindre del av konsumtionssamhällets olika varubutikers varumärke. En bra kundvagn speglar kvalité till kunderna och man ser därför till att alltid ha funktionsdugliga kundvagnar, men de finns även de som har speciell design och funktion på dem för att kundvagnen ska sticka ut ur mängden. På det sättet har kundvagnen blivit en del av kommunikationen mellan butikerna och kunderna.