Gravyr med laser

Konsten att rista in på antingen teckningar eller föremål kallar man för gravyr och detta är att sätt att sätta en stämpel eller ett budskap på något. Konsten att gravera föremål har förekommit väldigt länge men tekniken och typ av föremål som graveras har ändrats under tiden, allt från att mejsla ut till att använda laser. På detta sätt har man förevigat föremål med specifikt budskap.

Idag är det vanligast att man stöter på olika typer av gravyr på bland annat skyltar, ramar och gåvor. Gravering av skyltar förekommer väldigt ofta och man stöter på detta i nästan vartenda kontor. Skyltar med namn på personen som innehar kontor och eventuellt en gravering på företagsloggan kan återfinnas. Gravering på skyltar inomhus för exempelvis kontor är vanligen gjorda på trä eller i vissa fall glas och utförs ofta med hjälp av laser . Utöver dessa kontorskyltar med namn kan man finna graverade skyltar i industrin. Dessa har dock annat syfte, nämligen att tydligt informera om saker man bör ha kännedom om kring exempelvis maskinerna. Denna graverade skylt är ofta i metall och håller sig bättre i denna typ av miljö.

Fasadskyltar är ett föremål som nästan alltid graveras in, för att på så sätt skapa någonting som kan hålla under en mycket lång tid. Eftersom skyltarna i dom allra flesta fallen används utomhus är det viktigt att det görs på rätt sätt och att de efterbehandlas på ett sådant vis att dom tål vädrets krafter. Skyltarna kan vara i många olika storlekar.

Gravyr på gåva och idrottspriser

Något som graverats sedan väldigt länge är presenter som ges bort vid dop och även idrottspriser vi både små och stora cuper och olika tävlingar. Förr var det vanligt att föremålen man graverade och gav var i tenn, vilket förekommer än idag men inte lika frekvent. Det är allt mer vanligt att detta sker i rostfritt stål eller i nysilver numera. Vilken typ av föremål det är varierar väldigt mycket med och det kan vara i princip vad som helst. Något som är väldigt vanligt påträffande i syftet är dock pokaler, namnskyltar, bestick, sparbössa, smyckeskrin eller porträttramar. Det man graverar in på dessa föremål är datumet för dopet samt familjens eller barnets namn. På så sätt har man något minnesvärt och kan återkoppla till händelsen med hjälp av dessa graverade föremål.

Att gravera är inget man lär sig under en dag, utan är en konst som kräver en utbildning. I denna utbildning som heter gravörutbildning för man lära sig handskas med alla de olika maskiner som används för olika typer av graveringar. Beroende på vilken typ av material som skall graveras, använder man sig av olika maskiner för att det ska bli så bra som möjligt på ytan. Förr användes inga maskiner och hela processen gjordes för hand, vilket man får lära sig än idag på utbildningen då det krävs att man gör detta med på väldigt små föremål som ska graveras. Det är därför en god egenskap att inte ha några synfel och en konstnärlig förmåga ifall man vill arbeta med detta. Graveringarna sker i samband med en guldsmed i vanliga fall på en verkstad men när man exempelvis använder lasermaskiner och dylikt för att gravera metall så sker detta i en mekanisk verkstad.