Cykla för att rädda miljön!

En cykel är ett av världens mest miljövänliga fordon. Att ta sig fram på en hoj som drivs av mänsklig kraft och bidrar således inte till några utsläpp som är skadliga för miljön. En cykel är också ett väldigt billigt fordon då du bara betalar för själva inköpet och eventuellt några små reparationer under tidens gång.

Det finns i många olika modeller och varianter. Det finns tävlings, stads, mountainbikes, barn, tandem osv, allt detta kan du hitta hos Jannes cykel. Om du ska köpa en ny är det viktigt att veta vad du ska använda den till och i vilken miljö du har tänkt cykla. Om du köper en cykel för att träna kan det vara smart att köpa en tävlingscykel. Idag har det blivit väldigt populärt att motionera genom att cykla och det finns många olika modeller att välja mellan. De är olika utformade och passar bra för både dig som är nybörjare men även för dig som har cyklat länge. En nybörjar variant är ofta något billigare än en mer avancerad modell. Men om du inte har hållit på särskilt mycket tidigare rekommenderas det att du väljer en nybörjarcykel eftersom de är enklare att använda.

Om du inte har tänkt att använda din cykel enbart för träning kan det vara smart att köpa en stadscykel. De är en av de vanligaste modellerna i Sverige idag. det finns både herr- och dammodeller och i många olika storlekar. Det vanligaste är att man väljer en som har 26-28 tum däck om du är vuxen. När du väljer din cykel bör du även tänka över om du är i behov av några extra tillbehör eller funktioner. De kan vara oväxlad eller växlad. För stadscyklar är det vanligt att man har en växlad som antingen har tre eller fem olika växlar. Det mest självklara är att köpa lampor. Idag är det lag på att du har belysning både fram och bak. Utöver cykelbelysning är det många som väljer att köpa en cykelkorg. En cykelkorg är ett mycket smidigt sätt att transportera saker i när du är på vägen. Det är vanligt att den sitter framför styret på damcyklar, på herrcyklar är det istället vanligt att man använder sig av en sidokorg som isåfall brukar sitta där bak vid pakethållaren.

Att lära sig cykla är enkelt. Många lär sig redan som barn och det finns idag många olika sorters barncyklar i alla olika storlekar. Det finns även väldigt många hjälpmedel som gör det lättare att lära sig. Exempelvis finns det stödhjul som fungerar som stötande hjul för ditt barn och bidrar till att ditt barn inte trillar omkull i processen med att lära sig cykla. Ett annat vanligt hjälpmedel är en stång som man fäster bakom sadeln och kan således springa bakom och stödja balansen med hjälp av stången som sitter fast.