Byggvirken i allo

När man ska bygga något är byggvirke det första man behöver införskaffa dig. Det finns väldigt mycket olika sorters virke och allt virke lämpar inte sig till alla byggen. Innan man köper in material är det viktigt att man noggrant väljer byggvirke utifrån vad man faktiskt ska konstruera. Faktorer som är viktiga att man tänker på är om byggnationen ska vara utomhus eller inomhus.

Frändefors Trä har byggvirke till alla sorters byggen. De har lång erfarenhet inom byggbranschen och kan hjälpa dig om du inte vet vilket byggmaterial som är bäst. Kika in deras hemsida för mer information om alla sorters byggvirken.

Byggvirke

När man hör ordet byggvirke är det många som direkt kopplat det till trämaterial, plankor, reglar och annat trämaterial. Material som man ofta ser på byggarbetsplatser runt om i landet. Men faktum är att byggvirke kan vara så mycket mer än bara träplankor och reglar. Exempelvis brukar det behövas gipsväggar och plywoodskivor vid många byggen. Återigen så är det värt att påpeka att planering är otroligt viktigt när man ska välja byggvirke. För utomhusbyggen är det av yttersta vikt att man väljer ett virke som kommer att klara av alla sorters väder. Om man är osäker när man ska välja byggvirke kan det vara bra att åka till ett större byggvaruhus. Där finns det alltid kunnig personal att fråga. Att välja vilket virke man ska använda är svårt och om man känner sig det minsta osäker. Då är det alltid bättre att fråga personer som arbetar inom området. Med tiden lär man sig vilket virke som lämpar sig bra för utomhusprojekt respektive inomhusprojekt.

Trä som byggnadsvirke

Överlag så har det länge funnits en tradition i Sverige att vi använder oss av trä som byggnadsvirke. Om man är på genomresa genom landet så ser man väldigt många hus och stugor som är konstruerade av trä. Både fasaden och stommen på huset är ofta av just trävirke. Men det finns en logisk förklaring till varför man ser så mycket konstruktioner som är tillverkade av trä. Trä är ett väldigt bra byggmaterial och det är enkelt att arbeta med trä. Som tidigare nämnt finns det många olika träsorter och inom byggvirkesbranschen brukar man prata om hårda och mjuka träarter. Det brukar sägas att barrträd ger ifrån sig det mjuka träet och att av lövträd kan utvinna det hårda trädet. En intressant aspekt att tänka på när man pratar hårt och mjukt trä är att detta endast är botaniska beteckningar. Det är alltså inget som faktiskt avgör hur hårt eller mjukt träarten är.

Olika former av byggvirke

Byggvirke och byggmaterial finns i lite olika former beroende på var man införskaffar virket. Det finns återförsäljare som erbjuder sig att beskära virket till önskade längder innan man plockar hem det. Sen finns det aktörer som enbart säljer byggvirket i standardmått och man får själv ansvara för att beskära byggvirket. I regel brukar det vara något billigare att köpa material som man själv måste behandla och beskära. Men det många glömmer när de ska köpa byggmaterial är att ta med tiden i beräkningen över kostnaden. Om man väljer att själv ansvara för att beskära materialet måste man avsätta tid för denna arbetsuppgift. Väljer man istället att köpa virke som redan är beskuret kan man faktiskt spara både tid och pengar. Såklart beroende på vilka verktyg man har tillgång till för att såga i materialet.