Allt Om Plexiglas och Akrylplast

 

Plexiglas är ett namn för en sorts akrylplast. Det vetenskapliga namnet för plexiglas är polymetylmetaakrylat som förkortas PMMA. Glaset släpper igenom väldigt mycket ljus, mest ljus av alla sorters plaster som finns idag. Plexiglaset är ett lätt material och det kan enkelt formas efter önskad form.

Plexiglaset och akrylplastens användningsområde

Materialet har ett stort användningsområde och används ofta som ersättning istället för riktigt glas i många olika sammanhang. Det kan vara istället för lyktglas till bilar, olika sorters fönster fönster, linser med mera. Ett vanligt användningsområde som många känner till är på hockeyarenor. Eftersom materialet är mycket starkt och tåligt så passar det bra att användas som skyddsglas runt en hockeyrink, plexiglaset kan ta emot mycket hårda smällar utan att gå sönder och det gör det till ett mycket bra material för att skydda publiken.

Akrylplastens & plexiglasets genombrott

Går man längre tillbaka i tiden så fick akrylplast sitt verkliga genombrott någon gång under andra världskriget. Då användes plasten till fönster på bland annat flygplan. Akrylplasten är en sorts amorf och är utan tillsatser helt transparent. Dock kan materialet enkelt färgas vid behov. Lösningsmedlet om det skulle övermålas fel är bensin eller toluen.

Funktionalitet

Vidare är plexiglas mycket lätt att bearbeta och man kan använda sig av vanliga verktyg för metall- och träarbete. Vid bearbetning av plexiglas är det viktigt att tänka på att värmen och temperaturen vid friktion inte blir så hög så att materialet mjuknar. Däremot kan plasten enkelt böjas, oftast använder man sig av infravärmning för att underlätta böjningen. Svetsning av plexiglas bör ske med ultraljud eller hetluft. Skulle man behöva limma plexiglas görs detta enklast med kontaktlim eller isättika.

Viktigt att tänka på

När man arbetar med plexiglas är det viktigt att tänka på att använda rätt verktyg och på rätt underlag. Ska du exempelvis såga i plasten är det viktigt att du lägger plexiglaset mot ett rent, mjukt och stadigt underlag. Du bör aldrig ritsmarkera, det vill säga repa plexiglaset för att markera var du ska såga. Istället bör och ska du alltid använda dig av en tuschpenna för att markera på plexiglaset var du ska såga.

Många har uppfattningen att akrylplast är ett dyrt material. Men precis som med allt annat så finns akrylplasten och plexiglaset i olika kvalitéer och tjocklekar. Därav kan priset skilja sig mycket beroende på hur mycket eller hur tjock plast du köper. Det vanligaste är att man prissätter materialet efter ett schablonpris per kvadratmeter.

För att beställa akrylplast bör du bestämma dig för hur många kvadratmeter du vill ha. Många återförsäljare låter även kunden få sina kapspillbitar, det vill säga bitar av akrylplasten som blir över när man sågar i materialet. Det brukar vara smart att ta del av sina spillbitar eftersom de kan vara användbara i olika situationer. Speciellt där du kanske bara behöver lite akrylplast för att täcka en liten yta exempelvis.

Användningsområde

På senare tid har det blivit vanligt att plexiglas även används inom inredning och design. Anledningen är att plexiglaset som tidigare nämnt är helt transparent, färglöst och väldigt slitstarkt. Det är även lätt att arbeta och behandla plexiglaset vilket underlättar för skapandet av inredning och design.

Vid köp av plexiglas och akrylplast

Glöm inte att jämföra priser från olika återförsäljare. Detta kan göra så att du sparar pengar som du kan ha använda på annat. Det är även viktigt att du är säker på vad du ska använda plasten till. Det är egentligen upp till dig själv vad du ska använda plasten. I och med att plasten kan användas till så mycket så är det enbart din fantasi som bestämmer. Det är en av fördelarna med den mycket användbara och flexibla plasten.