Vad hade vi gjort om det inte fanns bil bärgning?

Bärgning är den process som genomförs när man transporterar ett havererat fordon. Om ingen bärgat fordonet som slutat fungera skulle det vara stående där det slutade fungera, vilket hade kunnat leda till trafiksvårigheter för andra fordon. Assistancekåren är en rikstäckande bärgningsorganisation som ser till att få iväg fordonet så snabbt som möjligt. De jobbar även jour så man kan kontakta dem dygnet runt, vart än man befinner sig för att få snabb och smidig service.

När bärgaren möter upp kunden och fordonet får man i regel bestämma vart man vill att fordonet ska bärgas till. Detta kan vara hem till kunden som så önskas men i vanliga fall så väljer man att få det kört till en verkstad för att snabbt och smidigt kunna få en prisplan på åtgärderna som krävs för att få fordonet helt igen. Ifall man inte nämner vart man vill köra fordonet så väljer bärgaren i regel att köra fordonet till en auktoriserad bilverkstad för just det bilmärket. Skulle fallet vara så att kunden kör en Volvo så väljer bärgaren därmed att köra fordonet till en specifik bilverkstad som behandlar Volvobilar.

Att bärga bilen är en dyr process men också väldigt nödvändig, delvis för fordonsägaren som antagligen vill få fordonet fixat så snabbt som möjligt men även för trafiken som eventuellt kan ta skada av ett fordon som står still och antagligen felplacerat. Att endast köra bilen någon kilometer kan kosta fordonsägaren ett par tusenkronor. Det är därför viktigt att man som fordonsägare ständigt ser till att lämna bilen på service och lagar eventuella fel som återfinns på fordonet. I längden kan detta annars vara en dyr historia.

Bärgningar sker även i andra fall utöver de som behövs vid fordonshaveri. Exempelvis kan man beställa biltransport av bärgare ifall man vill flytta på visst fordon, det kan vara allt från bilar, skåpbilar, båtar eller mer eller mindre vad som helst. Bärgningsbolagen likt Asstistancekåren använder bärgningsbilar som klarar av att transportera vikter över 12 ton på dess flak. Andra typ av bärgningar som förekommer är vid trafikolyckor.

De fordon som genomför bärningen kallas för bärgare eller bilassistans och dessa är utformade för att klara av att transportera väldigt stora fordon. De är även utrustade med olika typer av draghjälp för att kunna plocka upp dessa fordon från ytan till flaket. I vissa fall så kör man endast upp framhjulen för att släpa det bärgade fordonet.

De som arbetar med att bärga bilar måste först och främst inneha lastbilskörkort och en stor fördel är om man även har CE-behörighet. Utöver detta så har transportfackets arbetsmiljönämnd kurser i bärgning som endast pågår i ett par dagar. En stor fördel att ha när man jobbar med bärgning är att ha stor fordonskännedom och kan därmed ha erfarenhet av bilreparationer. Detta då man i vissa fall det inte är nödvändigt att bärga bilen utan man kan kanske fixa till det på plats och på så sätt slippa undan större krångel med detta. När man börjar arbeta som bärgare får man gå med en erfaren som lär upp nykomlingen processen för att på så sätt få kännedom om yrket av någon med större erfarenhet.